Vai grilēts ēdiens ir labs vai slikts?
Grilēšana ir lieliska, diabētam draudzīga gatavošanas metode. Gatavojot uz atklātas liesmas, nav jāpievieno daudz eļļas, un dūmi piešķir apburošu garšu liesai gaļai, dārzeņiem un pat augļiem. Turklāt tas ir lielisks veids, kā izkļūt ārā un baudīt ēdienu kopā ar draugiem un ģimeni.
Vai ir labi grilēt ēdienu? Vārdu sakot: jā - noderīgi!
Grilēšana noņem taukus no ēdiena, ļaujot patērēt mazāk kaloriju. Milzīgs ieguvums, ja vēlaties zaudēt svaru, saglabāt veselību vai saglabāt savu figūru.
Grilēšana ir vairāk nekā tikai bārbekjū un knaibles. Tie ir garšīgi ēdieni, interesants process un labs uzturs. Tūlīt runāsim ne tikai par tradicionālajiem kebabiem un steikiem, bet arī par dārzeņiem un augļiem, jūras veltēm un graudaugiem un pākšaugiem, kopumā par visu bārbekjū virtuvi. Tātad, vai grilēts ēdiens ir noderīgs vai kaitīgs, sapratīsim sīkāk!
10 grilētu ēdienu ieguvumi veselībai
Mazāk tauku
Grilēta gaļa patiesībā satur mazāk tauku nekā pannā vai pat cepeškrāsnī cepta gaļa. Tas saistīts ar to, ka gatavošanas procesā liekie tauki no gaļas aizplūst uz degošām oglēm (vai speciālām plāksnēm gāzes grilos), bet produkts saglabā sulīgumu un garšu.
Lai pannā pagatavotu gaļu, jāpievieno eļļa vai tauki. Gatavošanas laikā tauki sadalās no augstām temperatūrām, veidojot kancerogēnus, sakrājas ap gaļu un atkal uzsūcas tajā, un pēc tam nonāk jūsu organismā.
Lai gan grilēšana neatbrīvosies no visiem taukiem, tā ievērojami samazinās tauku uzņemšanu. Pamatojoties tikai uz to, mēs varam teikt, ka grilēts ēdiens ir daudz veselīgāks nekā uz pannas.
Mazāk kaloriju
Grilēšanai nepieciešams mazāk eļļas nekā cepšanai pannā. Turklāt jums būs nepieciešams mazāk garšvielu. Tas viss nozīmē, ka grilēti ēdieni būs garšīgāki un veselīgāki, turklāt jūs patērēsiet mazāk kaloriju. Tāpēc grila izmantošana ir veselīgs gatavošanas veids, ievērojot diētu.
Vairāk barības vielu
Viens no būtiskākajiem grilēšanas ieguvumiem veselīgam uzturam tiek uzskatīts par maksimāli iespējamo uzturvielu, tas ir, vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, ogļhidrātu un citu uzturvielu, saglabāšanos pārtikā.
Piemēram, grilēti dārzeņi ir veselīgi, jo tie pagatavojas ātrāk un augstākā temperatūrā. Īsāks gatavošanas laiks saglabā vairāk barības vielu. Jo ilgāk dārzeņi tiek vārīti, jo vairāk vitamīnu tie zaudē. Secinājums: dārzeņu grilēšana ir izdevīgāka nekā cepšana vai sautēšana pannā. Turklāt dārzeņu grilēšana ir ļoti vienkārša, uzmet uz grila un gatavs! Arī grilēti dārzeņi ir veselīgāki nekā saldēti un konservēti. Mēs iesakām grila ēdienkartē iekļaut vairāk dārzeņu, īpaši cukini, baklažānus, papriku, sīpolus, ziedkāpostus un sēnes. Starp citu, neaizmirstiet par augļiem un ogām, āboli, bumbieri, avokado, banāni, grilētas zemenes ir garšīgas arī bez pievienotā cukura!
Grilētas gaļas priekšrocības
Grilēta gaļa ir veselīgāks veids, kā pagatavot šo produktu, jo tajā ir saglabātas uzturvielas tiamīns (B1 vitamīns) un riboflavīns (B2 vitamīns).
Tiamīns organismā palīdz sadalīt ogļhidrātus un novērst noteiktas slimības, savukārt riboflavīns veicina enerģijas ražošanu. Un, kā minēts iepriekš, gaļā būs mazāk tauku.
Jūs samazināt sāls patēriņu
Augsts sāls līmenis ir kaitīgs veselībai. Gatavojot vakariņas mājās, jums ir iespēja kontrolēt sāls daudzumu pārtikā. Ātrās uzkodas un pārstrādātie ēdieni bieži satur daudz sāli, tāpēc ēdiena gatavošana mājās ir labākā izvēle, ja vēlaties izvairīties no pārāk daudz sāls gatavos pārtikas produktos. Grilēšana izceļ ēdiena dabisko aromātu un garšu un ievērojami samazina nepieciešamību pievienot sāli.
Palieliniet fizisko aktivitāti
Āra bārbekjū veicina lielāku aktivitāti. Bērni spēlējas, pieaugušie atpūšas, un tad visi sanāk kopā, lai pagatavotu gardus un veselīgus grila ēdienus. Ja jums ir vairāki grili, vai draugi tos var paņemt līdzi, tad varat sarīkot grila sacensības. Tas ir jautri, garšīgi un veselīgi, un pats galvenais, neparasti. Šāds notikums paliks atmiņā patīkamās un siltās atmiņās.
Atpūta brīvā dabā
Grilēšana izvedīs jūs ārpusē, kas mums kā sabiedriskajām būtnēm noteikti ir nepieciešams. Gatavojot savu iecienīto bārbekjū ārā, varat pavadīt laiku arī ar draugiem un ģimeni. Ēšana ārā veicina lielāku aktivitāti, kas ir svarīgs veselības bonuss. Organisms labāk uzņems mikroelementus no uztura.
Grila ēdienkartes dažādība
Kad dzirdam vārdu grils, nez kāpēc tas bieži asociējas ar gaļu un bārbekjū. Bet patiesībā šī ir iekārta, ar kuru var pagatavot gandrīz jebko, un vienīgais ierobežojums šeit ir jūsu iztēle! Zivis, garneles, mīdijas, gliemenes, dārzeņi, augļi, ogas, konditorejas izstrādājumi un citi ir lieliski piemēroti grilēšanai.
Uz grila lieliski izdodas gandrīz visi dārzeņi: paprika, baklažāni, sīpoli, cukini, cukini. Un, kā mēs sapratām no iepriekš minētā punkta, grilēta cukīni priekšrocības ir lielākas nekā tad, ja gatavojat ar citu metodi. Pat grilēti kartupeļi ir garšīgi un veselīgi. Izbaudiet gardu ziedkāpostu steiku, ar sieru un zaļumiem pildītām sēnēm, ķiršu tomātiem vai ceptu ķirbi. Bērnus iepriecinās grilēta kukurūza. Un sievietes novērtēs lielisku desertu, piemēram, no cepta ābola ar medu un kanēli, bumbieru ar sieru, banānu ar zemenēm. Šādi deserti ir daudz veselīgāki par veikalā nopērkamajiem.
Dažādas gatavošanas metodes
Jūs varat grilēt dažādos veidos. Populārākās ir tiešās, netiešās, zemās un lēnās un uz dūmiem. Izvēlieties pareizo metodi atkarībā no jūsu veselības vajadzībām un garšas vēlmēm. Grilēšana ir viens no lieliskajiem veidiem, kā ļauties kūpinātiem un drošiem gardumiem. Grilētas skumbrijas priekšrocības – vai tā ir reāla? Jā! Tā kā jūs kontrolējat visu gatavošanas procesu, sākot ar zivju izvēli, beidzot ar skaidām un gatavošanas temperatūru.
Grilēšanas process aizrauj jūsu sajūtas
Grilēšana nav tikai gatavošanas metode. Šī ir pieredzes aktivitāte, kas stimulē jūsu smadzenes.
Visas jūsu piecas maņas: redze, oža, dzirde, tauste un garša mielosies ar to, ko esat grilējis. Vai tie būtu burgeri, cūkgaļas karbonādes, vistas gaļa vai dārzeņi. Lūk, kā grils stimulē jūsu sajūtas:
Vīzija. Redzēt grila pēdas uz pārtikas un to sulīgumu ir uzvara. Nemaz nerunājot par dzīvās uguns skaistumu. Turklāt varat eksperimentēt ar pasniegšanu un trauku izkārtojumu.
Smarža. Viens no faktoriem, kas ietekmē mūsu garšas sajūtu, ir smarža. Šī dūmakainā, garšīgā bārbekjū garša, kad gaļas sula sāk pilēt un iztvaikot kopā ar dūmiem. Šis fantastiskais aromāts rosina apetīti.
Dzirde. Papildus smaržai tas, kā ēdiens šņāc vai sprakšķ uz oglēm, ir ļoti vilinošs.
Informatīvs raksts tapis “Vairāk zināt, labāk dzīvot! Nāc, uzzini un dari!" projekta ietvarā. Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.