Sāls ir vissenākā garšviela, kas savulaik bijusi gan maiņas, gan maksāšanas līdzeklis, tās dēļ pat izcēlušies nemieri. Tagad šādas kaislības ap sāli nevirmo. Taču sāļās garšvielas nozīme nav mazinājusies.
Veselīgam uzturam ir nozīmīga loma diabēta, paaugstināta asinsspiediena un dažādu citu slimību novēršanā un mazināšanā. Izvēloties dažādību uzturā, iekļaujot tajā lielu daudzumu dārzeņu, augļu un pilngraudu produktu, var uzlabot veselību un uzlabot dzīves kvalitāti kopumā. Tomēr papildus veselīgas pārtikas izvēlei būtu saprātīgi “pieskatīt” arī sāls daudzumu ēdienos.
Dažādi pārtikas produkti jau dabiski satur nelielu daudzumu sāls, bet lielākajai daļai ēdienu sāls tiek pievienota to apstrādes laikā. Konservēti un iepakoti ēdieni satur lielu daudzumu sāls, jo tas aizkavē bojāšanās procesus un palīdz saglabāt pārtiku patērējamu uzturā. Ne vienmēr produktiem ar augstu sāls saturu ir sāļa garša. Ja produktiem pievienots arī cukurs, tas sāļo garšu neļauj sajust.
Profesori Andrejs Kalvelis un Aivars Lejnieks savā brošūrā “Viss par sāli” aprēķinājuši, ka Latvijā nopērkamā rudzu maizē vidēji ir 1.5 – 1.8 g sāls 100 g produkta. Tas uzskatāms par augstu sāls saturu.
Sāls – nātrija hlorīds (NaCl) – satur 60% hlora un 40% nātrija. Cilvēka asinīs ir 0,9% sāls, un organisms pastāvīgi uztur šo koncentrāciju. Pasaules Veselības organizācija iesaka pieaugušam cilvēkam vidēji diennaktī patērēt ne vairāk par 5-6 gramiem sāls. It kā diezgan daudz – sanāk vesela tējkarote. Bet, kā izrādās, ap 75% sāls mēs uzņemam, ēdot gatavus produktus, kuros bieži vien ir daudz lielāks sāls saturs, nekā šķiet pēc garšas. Tāpēc ieteikto normu, paši to nemanīdami, regulāri pārsniedzam.
Bet uzņemtajam nātrija daudzumam nevajadzētu pārsniegt 1500 – 2300 mg dienā. Viena tējkarote sāls ir pielīdzināma 2300 mg nātrija.
Kā noteikt sāls daudzumu produktos
Uz iesaiņojuma norāda vai nu nātrija, vai arī vārāmās sāļs saturu 100 g produkta. Dažkārt pārtikas produkta marķējumā tiek norādīts tikai nātrija saturs pārtikas produktā. 1 g sāls (NaCl) satur 0,4 g nātrija, tādēļ, zinot nātrija saturu pārtikas produktā, iespējams aptuveni aprēķināt sāls saturu pēc sekojošas formulas: sāls = nātrijs x 2,5.
Nereti produktos ir arī garšas pastiprinātājs nātrija glutamāts un irdinātājs nātrija bikarbonāts – soda. Tas palielina nātrija saturu, bet tieši pārlieks nātrija daudzums veicina augstu asinsspiedienu.
Daudz sāls nozīmē: 1,25 g vai vairāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,5 g vai vairāk nātrija uz 100 g produkta).
Maz sāls nozīmē: 0,25 g vai mazāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,1 g vai mazāk nātrija uz 100 g produkta).
Ja sāls daudzums produktā ir starp šiem skaitļiem, tas ir uzskatāms par vidēju.
Pētot ēdienu etiķetes.
Kā sāls var būt maskējies uz ēdiena iepakojuma:
Seleriju, ķiploku, sīpolu vai zaļumu sāls
Monosodium glutamate (MSG) - mononātrija glutamāts
Sodium (Sodium Benzoate, Sodium Citrate, Sodium Nitrate) - nātrijs
Cepamā soda
Cepamais pulveris
Sojas mērce
Na (nātrija saīsinātais apzīmējums)
Uz etiķetes sastāvdaļas tiek norādītas, sākot no tām, kuras ir ēdienā ir visvairāk, sekojot tām, kuras ir mazāk, kas nozīmē, ja sāls ir norādīts sastāvdaļu sākumā, ēdienā tā netrūkst, tādēļ būtu ieteicams izvairīties no šī produkta. Arī noteikti medikamenti, piemēram, dažādi caurejas līdzekļi, antacīdi un putojošās tabletes var saturēt sāli lielā daudzumā, tāpēc pirms to lietošanas vajadzētu konsultēties ar savu ārstu vai farmaceitu.
Kā samazināt sāls daudzumu ikdienā:
· izslēdzot no uztura pārtikas produktus, kas satur lielu sāls daudzumu;
· pārstājot pievienot sāli pēc to pagatavošanas jeb “galda sāli”;
· samazinot patērētā sāls daudzumu ēdienu gatavošanā.
Tabulā apkopotas pārtikas grupas un produkti, kuri ir veselīgākas alternatīvas pret pārtikas produktiem, kuri bagāti ar sāli – alternatīvu izvēle palīdzēs samazināt sāls daudzumu uzturā.
Ēdienu grupa | Ēdieni ar mazāku sāls daudzumu | Ēdieni ar lielāku sāls daudzumu |
Graudaugi un cieti saturoši ēdieni |
|
|
Augļi |
|
|
Piens un tā alternatīvas |
|
|
Saldumi un uzkodas |
|
|
Dārzeņi |
|
|
Gaļa un tās alternatīvas |
|
|
Tauki |
|
|
Piedevas |
|
|
Kā piešķirt garšu ēdienam, neizmantojot sāli
Ikviens garšaugs vai garšviela, kas atrodama virtuves skapīšos, var palīdzēt uzlabot ēdiena garšu, papildus nepievienojot tam sāli – šeit būs dažas idejas iesākumam:
Pievieno garšu | Izmēģini |
Liellops | Lauru lapas, lociņi, pētersīļi, sinepju pulveris, timiāns, oregano, melnie pipari, ķiploks, sīpols, svaigas sēnes, majorāns |
Putnu gaļa
| Zaļie pipari, svaigas sēnes, pētersīļi, lociņi, citrona sula, paprika, salvija, timiāns, melnie pipari |
Cūkgaļa | Ķiploki, sīpoli, pipari, dilles, pētersīļi, pipari, salvija |
Zivis | Citrona sula, lauru lapas, ķiploks, dilles, pētersīļi, pipari, svaigas sēnes, paprikas pulveris, karijs |
Dārzeņiem | Citrona sula, majorāns, dilles, pētersīļi, sīpoli, lociņi, pipari, ķiploki, etiķis |
Salātiem | Sauss sinepju pulveris, etiķis vai citrona sula, lociņi, pētersīļi, ķiploks, sīpols, pipari, oregano - raudene |
Zupām | Lociņi, sīpoli, ķiploki, čili pulveris, oregano – raudene, lauru lapas, pētersīļi |
Pagatavojiet savu zaļumu maisījumu
2 ml (1/4 tējk.) baziliks,3 ml (1/2 tējk.) baltie pipari,15 ml (1 tējk.) sīpolu pulveris,15 ml (1 tējk.) ķiploku pulveris,2 ml (1/4 tējk.) paprikas pulveris,1 ml (1/8 tējk.) rozmarīns,1 ml (1/8 tējk.) seleriju sēklas,5 ml (1 tējk.) timiāns,15 ml (1 tējk.) sausais sinepju pulveris.
Sablenderējot šīs sastāvdaļas un ieberot iegūto garšvielu maisījumu sāls – piparu trauciņā, varēsiet to izmantot ikvienam ēdienam.
Adapted from How to Reduce your salt intake and still like your food, Grey Bruce Health Services, January 2008
Raksts sagatavots, izmantojot: https://www.diabetes.ca/diabetes-and-you/healthy-living-resources/diet-nutrition/reducing-salt-intake
Comments