Ēdiena baudīšana ir būtiska Ziemassvētku prieku sastāvdaļa, tādēļ, pat ja jums ir diabēts, nav pilnībā jāizvairās no kāda konkrēta ēdiena. Ņemot vērā, ka slimojot ar diabētu, veselīgas diētas ievērošana ir īpaši svarīga, jo ar tās palīdzību kontrolē veselības stāvokli, vienmēr var izvēlēties veselīgākas klasisko Ziemassvētku recepšu versijas. Tas nozīmē pielāgot receptes tā, lai tajās būtu iekļauti dārzeņi vai augļi un tām būtu sabalansēta uzturvērtība, kā arī zemāks tauku saturs. Ja neplānojat rīkot svētkus savās mājās, bet doties uz saviesīgu pasākumu, ieteicams līdzi paņemt kādu veselīgu uzkodu, piemēram, nelielu žāvētu augļu porciju vai sagrieztus dārzeņus.
Glikozes līmeņa novirze svētkos
Svētku periodā kādā brīdī personai ar diabētu, iespējams, glikozes rādītāji asinīs būs augstāki kā ierasts, kas var būt rezultāts ikdienas rutīnas maiņai vai mazākas, kā arī lielākas fiziskās slodzes iespaidā. Ieteicam neuztraukties par vienu vai divām reizēm, kad pieredzat glikozes līmeņa svārstības, jo tām nevajadzētu ietekmēt diabēta kontroli ilgtermiņā, taču būtu jāizvairās no pastāvīgiem augstiem glikozes rādītājiem, kas var būt riskanti veselībai.
Nepaliec uz dīvāna
Izvēloties ēdienu saprātīgi un saglabājot aktīvu dzīvesveidu, var uzlabot cukura līmeni asinīs, asinsspiedienu un kontrolēt ķermeņa svaru.
Ir daudz vienkāršu un aizraujošu veidu, kā ikdienas ritmā iekļaut fiziskās aktivitātes. Raita pastaiga ir viens no veidiem, kā būt sportiskam, un pats labākais ‒ to var apvienot arī ar dāvanu iepirkšanu un labāko piedāvājumu meklēšanu. Tādas aktivitātes kā rotaļas ar bērniem, dejošana ballītē vai slidošana ir apvienojamas gan ar Ziemassvētku aktivitātēm, gan veselības saglabāšanu.
Izdari saprātīgas izvēles
Piedāvājam pāris vieglus veidus, kā vienkārši samazināt kalorijas un tauku daudzumu Ziemassvētku maltītē, saglabājot patīkamo garšu:
Tītars: Noņemiet tā ādu un dodiet priekšroku gaišajai gaļas daļai, piemēram, krūtiņai, izvairoties no tumšās gaļas, piemēram, stilbiņiem.
Cepti kartupeļi: Lai maksimāli samazinātu tauku daudzumu, kas tiek pievienoti gatavošanas procesā, izmantojiet uzpūšamo eļļu vai arī grauzdējiet kartupeļus bez jebkādas eļļas.
Pīrāgu un cepešu pildījums: Izvairieties no kalorijām un taukiem bagātiem gaļas produktiem un tā vietā izmantojiet veģetāru pildījumu, piemēram, sīpolus un kāpostus.
Dārzeņi: Vismaz 1/3 no svētku ēdieniem gatavojiet no dārzeņiem vai vienkārši pasniedziet dārzeņu plati. Tiem ir zems kaloriju daudzums, kā arī tie daudz labāk rada sāta sajūtu nekā neveselīgi ēdieni. Ja iespējams, pagatavojot vāriet vai tvaicējiet tos, nevis cepiet.
Ko dzert?
Pamīšus alkoholam, dzerot ūdeni vai malkojot bezalkoholiskus dzērienus, var samazināt uzņemtā alkohola daudzumu un palīdzēt organismam uzturēt pietiekami daudz ūdens. Augļu sulām ir augsts cukura līmenis, tādēļ, jaucot alkoholu kopā ar citiem dzērieniem, izvēlieties diētiskas limonādes vai sulas bez cukura. Cits veids, kā samazināt kaloriju daudzumu, patērējot alkoholu, ir izvēlēties mazāka stipruma vīnu.
Pats galvenais, kas jāatceras, ir tas, ka alkoholu nekādā gadījumā nedrīkst dzert tukšā kuņģī, jo tas samazinās cukura līmeni asinīs un palielinās hipoglikēmijas risku. Ar proteīnu bagāta uzkoda, piemēram, nesaldināts jogurts var palīdzēt palēnināt ūdens absorbciju un citas alkohola lietošanas blakusparādības.
Pēc alkohola lietošanas un pirms došanās pie miega vienmēr jānotiesā ar cieti bagāts ēdiens, piemēram, grauzdiņš, graudaugi vai sviestmaize.