D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kam organismā ir virkne svarīgu lomu, tai skaitā kaulu, zobu un locītavu veselības uzturēšana un imūnsistēmas darbības uzlabošana. Šis par zemu vērtētais vitamīns ir atrodams ne tikai noteiktos pārtikas produktos, bet arī to spēj saražot organisms, reaģējot uz saules iedarbību. Tomēr ziemā lielākajai daļai no mums ir D vitamīna deficīts, ierobežota saules starojuma dēļ, līdz ar to šajā tumšajā gadalaikā nākas vairāk piedomāt pie citiem veidiem, kā uzņemt D vitamīnu, lai nodrošinātu normālu organisma darbību.
D vitamīna deficīts
D vitamīna deficīta pazīmes var būt dažādas, sākot ar kaulu sāpēm un muskuļu vājumu līdz depresijai un novājinātai imūnsistēmai, savukārt ilglaicīgs D vitamīna trūkums var izraisīt aptaukošanos, paaugstinātu asinsspiedienu, psoriāzi, osteoporozi, hronisku nogurumu, Alcheimera slimību, vēzi un pat 2. tipa cukura diabētu.
Ietekme uz diabēta pacientiem
Tiek uzskatīts, ka D vitamīns palīdz uzlabot ķermeņa jutīgumu pret insulīnu – hormonu, kas atbild par cukura līmeņa asinīs regulēšanu – un tādējādi samazina insulīna rezistences risku, kas bieži ir 2. tipa diabēta priekštecis.
Daži zinātnieki arī uzskata, ka šis vitamīns var palīdzēt regulēt insulīna ražošanu aizkuņģa dziedzerī.
D vitamīna līmenim ideālā gadījumā vajadzētu būt starp 20–56 ng / ml (50–140 nmol / l), savukārt, ja rādītāji ir zem 20 ng / ml, tas norāda uz vitamīna deficītu. Tomēr atceries, ka pareizais D vitamīna līmenis katram cilvēkam atšķiras. Vienīgais veids, kā pārliecināties, ka Jums ir optimāls D vitamīna, ir lūgt ģimenes ārstam veikt asins analīzes, lai pārbaudītu D vitamīna līmeni asinīs.
D vitamīna līmeņa paaugstināšana organismā līdz aptuveni 60-80 ng / ml, var palīdzēt kontrolēt glikozes līmeni asinīs, kas ir ļoti svarīgi diabēta pacientiem.
Citi veselības bonusi
D vitamīna līmeņa paaugstināšana ne tikai palīdz glikēmijas kontrolei, bet var arī:
Palīdzēt zaudēt svaru – pētījumi liecina, ka labs D vitamīna stāvoklis palīdz samazināt paratheidīta hormona (PTH) līmeni, kas ilgtermiņā var veicināt svara zudumu un samazināt aptaukošanās risku, kas ir galvenais 2. tipa diabēta riska faktors.
Regulēt ēstgribu – D vitamīns var paaugstināt hormona leptīna līmeni organismā, kas kontrolē tauku uzkrāšanos ķermenī un izraisa sāta sajūtu, tādējādi pazeminot izsalkuma līmeni.
Samazināt vēdera tauku daudzumu – D vitamīns var palīdzēt pazemināt kortizola līmeni - stresa hormonu, kas tiek ražots virsnieru dziedzeros. Kortizols ir iesaistīts vairākās svarīgās funkcijās, ieskaitot ķermeņa reakciju uz stresu un asinsspiediena regulēšanu. Lielāks un ilgstošāks šī hormona līmenis asinīs var izraisīt vēdera tauku līmeņa paaugstināšanos.
Neaizmirsti šajā drūmajā gadalaikā par D vitamīna uzņemšanu, lai nodrošinātu savu labsajūtu un mazinātu stresu.
Kommentare