top of page

ŠOKOLĀDES KĀRUMI LIELDIENĀS JEB VESELĪGI ŠOKOLĀDES ĒŠANAS IETEIKUMI


Lieldienas, tāpat kā vairums svētku, ir laiks ģimenei, draugiem, priekam un ēdienam, tai skaitā šokolādei. Laikā, kad veikalu plaukti piepildīti ar kārdinošām šokolādes Lieldienu olām, laiks uzzināt, kā svētku laikā ievērot sabalansētu diētu un patērēt gardo izstrādājumu veselīgākā veidā.

Ne tikai diabēta pacientiem, bet visiem, kuri seko savai labklājībai, galvenais nosacījums, lai šokolādes baudīšana neietekmētu veselības stāvokli, ir mērenība un savaldīšanās. Tas nozīmē, ka šokolāde jāatstāj īpašiem gadījumiem, nevis jāizmanto bada apmierināšanai. Būtiski ir atcerēties par porcijas izmēru un nenotiesāt lielu daudzumu vienā piegājienā. Mērenam šokolādes patēriņam palīdzēs arī šie padomi:

  1. Pieradiniet sevi pie augstas kvalitātes tumšās šokolādes. Tai piemīt spēcīgāka garša nekā piena šokolādei, līdz ar to, lai apmierinātu kārdinājumu, pietiks ar mazāku daudzumu.

  2. Ja vēlaties šokolādi ar pildījumu, iesakām Jums dot priekšroku augļiem, nevis riekstiem, jo tie satur mazāk kaloriju un tauku. Piemēram, ķirši vai dzērvenes šokolādē būs veselīgāka izvēle nekā šokolāde ar riekstiem.

  3. Izmēģini dažādas šokolādes alternatīvas, piemēram, šokolādes jogurtu, pudiņu vai dzērienu ar pazeminātu tauku saturu.

  4. Ēdiet lēnām un baudpilni, ļaujot šokolādei izkust mutē, sajūtot tās garšu un tekstūru. Lai paildzinātu šokolādes kušanas procesu, uzglabā to ledusskapī.

  5. Lai izjustu sāta sajūtu, vienmēr ļaujieties šokolādes baudīšanai pēc kārtīgas un pilnvērtīgas maltītes.

  6. Uzreiz izlemiet, cik daudz šokolādes apēdīsiet, un pārpalikumu novietojiet prom no redzesloka. Tas apstādinās Jūs no sniegšanās pēc vēl viena gabaliņa, kas parasti rezultējas ar liela šokolādes daudzuma notiesāšanu.

  7. Lasot produkta etiķeti, pievērsiet uzmanību ogļhidrātu daudzumam, kas palīdzēs pielāgot insulīna līmeni.

Lai arī veikalos nopērkamas diabētiskās šokolādes, diabēta pacientiem būtu jāizvairās no tām un jāizvēlas īstā šokolāde vairāku iemeslu dēļ.

  1. Īstās šokolādes sastāvā ir ogļhidrāti cukura veidā, kas ietekmē glikozes līmeni asinīs, bet diabētiskās šokolādes sastāvā cukura vietā tiek izmantoti tādi saldinātāji kā fruktoze vai sorbīts, kuri arī ietekmē glikozes līmeni asinīs.

  2. Gan īstajā, gan diabētiskajā šokolādē ir vienāds kaloriju daudzums, kā arī abos veidos sastopami tauki. Būtiska atšķirība slēpjas tajā, ka diabētiskā šokolāde atšķirībā no melnās šokolādes satur vairāk sliktos jeb piesātinātos un transtaukus.

  3. Vēl viens iemesls, kādēļ būtu jāizvairās no diabētiskās šokolādes, ir iepriekšminētie mākslīgie saldinātāji, tai skaitā cukura spirts – zināms arī kā poliols – tas funkcionē kā caurejas veicinātājs, līdz ar to, ēdot diabētisko šokolādi, jārēķinās ar to, ka biežāk būs jāapmeklē labierīcības.

  4. Ar veselību nesaistīts, taču būtisks aspekts ir lielā cenu atšķirība. Diabētiskā šokolāde ir vidēji divas reizes dārgāka nekā parastā šokolāde.

Izbaudot gan Lieldienas, gan citus svētkus, atcerieties, ka galvenā atslēga uz veselībai nekaitīgu mielošanos ir mērenība, paškontrole un produkta uzturvērtības kontrolēšana.


bottom of page