Zvani uz bezmaksas informatīvo tālruni 
un uzzini vairāk par valsts garantēto veselības aprūpi!

8000 1234

Uzturs & aktivitāte

Diabētam piemēroti ēdieni

Diabētam piemēroti ēdieni

Internetā bieži klejo saraksti ar “superēdieniem”, kas ikvienam būtu jāiekļauj savā uzturā. Tomēr ne visi no šiem produktiem ir piemēroti cilvēkiem ar diabētu. Esam sagatavojuši savu - diabētam piemērotu - sarakstu ar ēdieniem, kas lieliski papildinās ikdienas ēdienkarti. Sarakstā iekļautajiem ēdieniem piemīt zems glikēmiskais indekss (GI) un tie ir bagāti ar uzturvielām, kuru nereti trūkst tipiskai Rietumu diētai: •    kalciju, •    kāliju, •    šķiedrvielām, •    magniju, ..

Lasīt vairāk!
Labākie un sliktākie ēdieni, ja tev ir cukura diabēts

Labākie un sliktākie ēdieni, ja tev ir cukura diabēts

Cilvēki, kuriem ir cukura diabēts, lieliski zina, ka ēdienu izvēle ļoti ietekmē viņu veselību un pašsajūtu. Lasi, kurus produktus droši vari iekļaut savā ēdienkartē, bet no kuriem iesakām izvairīties. Cieti saturošie produkti. Labāk izvēlies pilngraudu produktus, brūnos rīsus vai vārītus saldos kartupeļus. Izvairies no baltajiem miltiem, frī kartupeļiem, baltmaizes vai konditorejas izstrādājumiem. Dārzeņi. Droši ēd visa veida svaigus, sautētus vai tvaicētus dārzeņus (izņemot kartupeļus un kukurūzu), kā arī salātlapas. Neaizraujies ar konservētiem vai svi..

Lasīt vairāk!
Paškontrole

Paškontrole

Kāpēc pašam jānosaka cukura (glikozes) līmenis asinīs?
Paškontrole ir glikozes noteikšana asinīs vai urīnā, ketonvielu noteikšana urīnā ikdienas apstākļos ik dienas vai dažas dienas nedēļā (atkarībā no slimības tipa un ārstēšanas veida), ko izdara katrs pats ar speciāli šim nolūkam paredzētu teststrēmeļu (stripu) palīdzību, izmantojot pievienoto krāsu skalu vai ar aparāta – glikometra palīdzību. Tādā veidā ātri un pietiekami precīzi (jāievēro lietošanas instrukcija) var uzzināt pašreizējo cukura daudzumu asinīs un novērtēt stāvokli...

Lasīt vairāk!
Ieteikumi uzturam

Ieteikumi uzturam

Uztura galvenās sastāvdaļas ir ogļhidrāti, olbaltumvielas, taukvielas, šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīni. Kuņģa-zarnu traktā barība tiek sasmalcināta un ar gremošanas fermentu palīdzību sašķelta līdz sīkākām sastāvdaļām. Tās nokļūst asinīs un tiek aizvadītas līdz katrai ķermeņa šūnai. Tālāk tās izmanto vai nu šūnu atjaunošanai, vai enerģijas iegūšanai. Enerģija vajadzīga ne tikai muskuļu darbam, bet arī orgānu funkciju uzturēšanai. Lai cilvēka organisms varētu normāli darboties, tam ar uzturu jāuzņem ikdienā nepieciešamā e..

Lasīt vairāk!
Kas ir aptaukošanās

Kas ir aptaukošanās

Aptaukošanās jeb adipozitāte ir daudzu faktoru slimība, saistīta ar pārmērīgu tauku uzkrāšanos, kā rezultātā pasliktinās veselība. Aptaukošanās laikā tauku šūnu izmēri un/vai skaits organismā palielinās – pieņemoties svarā, vispirms tauku šūnas paliek lielākas un tad pieaug to skaits. Liekais svars un aptaukošanās ir par iemeslu diabēta attīstībai, kā arī izraisa asinsspiediena un holesterīna paaugstināšanos, neauglību, locītavu bojājumus (artrīti) un pasliktina veselību. Satraucoši ir tas, ka liekais ķermeņa svars jeb adipozi..

Lasīt vairāk!