Zvani uz bezmaksas informatīvo tālruni 
un uzzini vairāk par valsts garantēto veselības aprūpi!

8000 1234

Aktualitātes

Ko celsim galdā Lieldienās

Pavisam tuvu pavasara saulainākie svētki – Lieldienas!  Kā jau katros svētkos, arī Lieldienās mēs liekam galdā dažādus gardumus. Lieldienu galdā gan jābūt apaļas formas ēdieniem. Ēdienu liek apaļas formas traukos un dekorē pēc iespējas krāsaināk. Tradicionāli Lieldienās ir dažādi ēdieni ar olām — tās noteikti ēd vārītas, izmanto salātos vai pilda. Lieldienās neiztikt bez olu krāsošanas, kaulēšanās un ēšanas!  Ola ir īsts spēka avots, kas ziemas novārdzinātajiem cilvēkiem reiz deva daudz noderīgu uzturvielu.

Dažādas pasaules valstīs ir atšķirīgas Lieldienu tradīcijas. Tā, piemēram , Meksikā Lieldienās ceļ galdā maizes pudiņu – Capirotada, kas  gatavots no riekstiem, augļiem, vīģēm un sajaukts ar sieru. Itālijā iemīļota ir gubana - salda maize, kura ir pildīta ar šokolādi, rozīnēm un alkoholu. Bet Nīderlandē tradicionāls Lieldienu dzēriens “Advokāts”, kas, kas izgatavots no olām, cukura un brendija, un ir nedaudz līdzīgs olu liķierim. Polijā Lieldienas ir svarīgi svētki, kad galdā tiek celts baltais borščs. Tā pamat sastāvdaļas ir   desa un olas, bet tā skābeno garšu dod  skābeno garšu dod kāpostu sula un ieskābēti kviešu milti.

Bet kurš gan nezina saldo biezpiena desertu -  pashu. Vēsturiski gan pasha ir pareizticīgo Lieldienu svinību galda sastāvdaļa, tomēr gadu gaitā, mainoties arī tradīcijām, pasha kļuvusi par ēdienu, kuru gatavo ne vienās vien mājās, neatkarīgi no reliģiskās piederības. Pasha simbolizē ne vien aizliegtos Lielā gavēņa ēdienus (tā gatavota no piena produktiem un olām), bet arī Kristus augšāmcelšanos. Tāpēc krievu un ukraiņu receptēs tradicionāli bieži vien pieprasīta pat speciāla koka forma, kurā biezpiena masa iegūst piramīdas formu un uz tās sāniem izceļas burti "XB". Tie apzīmē frāzi "Христос Воскресe!" jeb "Kristus ir augšāmcēlies!" To gatavo no biezpiena un saldā krējuma , kam pievieno augļus, riekstus, marmelādes gabaliņus  - katrs atkarībā no iespējām un gaumes. Sena pareizticīgo tradīcija saka, ka Lieldienās ar pashu jācienā ikviens, kurš klauvē pie mājas durvīm

Ja vēlies savam Lieldienu galdam sagatavot gardu pashu , piedāvājam uztura speciālistes Lienes Sondores recepti, kas atrodama jautājumu un atbilžu portālā  "MSDpacientiem.lv" - šeit