Zvani uz bezmaksas informatīvo tālruni 
un uzzini vairāk par valsts garantēto veselības aprūpi!

8000 1234

Aktualitātes

Dzērieni un diabēts - ko es drīkstu dzert?

Slimojot ar diabētu, piemērotu ēdienu izvēle ir īpaši nozīmīga – ogļhidrātu daudzums, kas tiek uzņemts ar pārtiku, vistiešākajā veidā ietekmē cukura līmeni asinīs. Tomēr svarīgi atcerēties, ka arī dzērienu izvēlē jāpievērš pastiprināta uzmanība vairākiem faktoriem, kuri spēj ietekmēt mūsu veselības stāvokli. Pirmkārt, jāpatur prātā, kā dzēriena sastāvs ietekmēs cukura līmeni asinīs – vai tas satur vienkāršos cukurus, un, otrkārt, jānoskaidro kaloriju daudzums attiecīgajā šķidrumā.

Ūdens

Kad domājam par dzērienu izvēli, ūdens būs labākā opcija ikvienam! Ūdens bez saldinātājiem ir pārbaudīta vērtība, jo tas ne vien nepacels cukura līmeni asinīs, bet pat palīdzēs to stabilizēt, izvadot lieko glikozi ar urīnu. Ūdens nesatur ne kalorijas, ne ogļhidrātus, un tā būs lieliska izvēle, kā uzturēt pietiekamu šķidruma līmeni organismā.

Piens

Piens tiek uzskatīts par labu enerģijas un minerālvielu avotu, taču cilvēkiem, kuri cenšas uzturēt savu svaru optimālās robežās, būtu jāpievērš uzmanība tajā esošajam kaloriju daudzumam. Vairums uztura speciālistu pienu uzskata par ēdienu, nevis dzērienu. Pacientiem ar diabētu jāņem vērā, ka piens satur vienkāršo cukuru – disaharīdu “piena” cukuru jeb laktozi. Tās saturs pienā ir ap 5 %. Laktozes molekula sastāv no glikozes un galaktozes. Tātad, dzerot pienu, tas paaugstinās glikozes līmeni asinīs, gan ne tik izteikti kā galda cukurs un fruktoze, bet tomēr. Kā alternatīvu personām ar diabētu var ieteikt uzturā lietot vairāk skābos piena produktus – rūgušpienu, kefīru un bezpiedevu jogurtus, kur laktozes saturs ir 3-4 %.  Mazāku kaloriju daudzumu satur piena produkti ar samazinātu tauku daudzumu (mazāk par 2,5 %) vai beztauku piena produkti. Tomēr arī izvēloties vājpienu, nevajadzētu to patērēt vairāk kā divas glāzes dienā. Šobrīd arvien pieejamāka kļūst arī iespēja izvēlēties dažādus augu pienus, piemēram, mandeļu, rīsu un sojas, tomēr jāpatur prātā, ka arī tajos ir atrodami ogļhidrāti.

Augļu sulas

Parasti augļu sulas tiek uzskatītas par veselīgu izvēli slāpju remdēšanai, taču jāņem vērā, ka to ogļhidrātu līmenis ir salīdzinoši augsts, savukārt kaloriju skaits ir gandrīz tāds pats kā vājpienā. Neskatoties uz lielo ogļhidrātu daudzumu, no sulām nevajadzētu atteikties pilnībā. Vislabāk tās patērēt nelielā daudzumā pirms ilgstošām fiziskām aktivitātēm un ik pēc 30-40 minūtēm, tādējādi palīdzīdzot līdzsvarot uzņemto cukura līmeni asinīs un slodzes laikā patērēto. Būtiska nozīme ir arī tam, kāda sula tiek patērēta, tādēļ, lai pārliecinātos, ka tā ir uzturvielām bagāta, izvairieties no saldinātām koncentrāta sulām, to vietā priekšroku dodot svaigi spiestām vai dabīgām sulām.

Augļu sīrupi

Pārsvarā augļu sīrupi ir saldināti, taču tos iespējams iegādāties arī bez papildus pievienota cukura. Šī dzēriena sastāvā nav īstas augļu sulas, līdz ar to nav arī vērtīgu uzturvielu, taču tas var kalpot kā mazāk kaitīga alternatīva gāzētajiem dzērieniem jeb limonādēm, jo satur mazāk ogļhidrātu un kaloriju.

Saldinātie dzērieni jeb limonādes

Limonādes ir viens no tiem dzērieniem, kuru patērēšana uzturā būtu jāsamazina līdz minimumam vai jāizslēdz no sava ikdienas uztura pavisam. Limonādes satur milzīgu ogļhidrātu, kaloriju un cukura daudzumu, kas var rezultēties vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanās procesā. Ja vien nav nepieciešams strauji paaugstināt glikozes līmeni asinīs, vislabāk no šiem dzērieniem izvairīties pavisam, tā vietā izvēloties ūdeni, kam pievienots kāds citrusaugļa gabaliņš, vai nesaldinātu tēju.

Diētiskās limonādes

Zemā ogļhidrātu un kaloriju daudzuma dēļ diētiskie dzērieni ir populāra izvēle diabēta slimnieku vidū. Tomēr parasti šādu dzērienu ražošanā tiek izmantoti mākslīgie saldinātāji un krāsvielas, kas var negatīvi ietekmēt organismā esošās baktērijas, samazinot jutību pret insulīnu. Neskatoties uz to, ka diētiskās limonādes tiek saistītas ar svara zaudēšanu un tātad varētu būt veselīgo dzērienu klāstā, pētījumi liecina pretējo, tāpēc arī šos dzērienus ieteicams atstāt veikala plauktā.

Tēja

Pētījumi liecina, ka zaļajai tējai ir pozitīva ietekme uz kopējo veselības stāvokli. Tā var palīdzēt arī cīņā pret augstu asinsspiedienu, samazināt LDL holesterīna līmeni un uzlabot jutību pret insulīnu. Izvēloties zaļo, melno vai zāļu tēju, to vienmēr ieteicams lietot, nepievienojot saldinātājus vai pienu, jo tādējādi tējas pozitīvās īpašības var samazināties vai izzust pavisam.

Kafija

Kafija ir viens no tiem dzērieniem, kurš asociējas gan ar veselības uzlabošanu, gan arī ar tās pasliktināšanu. Šis dzēriens tiek saistīts arī ar 2. tipa diabēta saslimšanas riska paaugstināšanu un samazināšanu. Veicot pētījumus, noskaidrots, ka mērens kafijas patēriņš (2-3 tases dienā) pozitīvi ietekmē veselību, tai skaitā samazina risku saslimt ar 2. tipa diabētu, savukārt liels kafijas patēriņš (5 un vairāk tases dienā) paaugstina saslimšanas risku.

Jāatceras, ka kafijas lietošanā būtisku lomu ieņem arī pievienotā piena daudzums, piemēram, dzerot lielu tasi “latte”, tiek uzņemtas no 100 līdz pat 300 kalorijas.

Alkoholiskie dzērieni

Lietojot alkoholiskos dzērienus, jāņem vērā ne tikai to ietekme uz cukura līmeni asinīs un kaloriju daudzumu, bet arī tas, kā šie dzērieni mijiedarbosies ar lietotajiem medikamentiem.

Alkoholisko dzērienu ietekme uz glikozes līmeni asinīs var būt dažāda, piemēram, alus un salds vīns to paaugstinās, savukārt degvīns – pazeminās. Svarīgi zināt, ka alkoholā ir ievērojams daudzums kaloriju, piemēram, vienā alus pintē (478 ml) to ir tikpat daudz kā picas šķēlē. Gadījumos, kad tiek lietoti medikamenti, pacientam ir jākonsultējas ar ārstu, lai noskaidrotu alkohola lietošanas sekas.