Zvani uz bezmaksas informatīvo tālruni 
un uzzini vairāk par valsts garantēto veselības aprūpi!

8000 1234

Aktualitātes

PADOMI ĒDOT ĀRPUS MĀJĀM

Cukura diabēts nebūt nav iemesls, kāpēc būtu jāatsakās ieturēt maltītes ārpus mājas. Ja regulāri ietur maltītes ārpus mājas, vienkārši īpaša uzmanība jāpievērš ēdienu izvēlei un porcijas izmēriem. Tā var kontrolēt ne tikai diabētu, bet arī savu svaru.

Neierobežo savu baudījumu, domājot, ka nepieciešams doties uz īpašu restorānu vai ēst īpašas maltītes diabēta dēļ. Tikai uzdrīkstoties atklāsi, ka daudzi restorāni un cita veida ēstuves piedāvā ēdienus, kas ir piemēroti veselīgai maltītei. Lielākā daļa arī novērtēs tavu drosmi un labprāt palīdzēs, ja ēdienkartē nevarēsi atrast kaut ko piemērotu. Jautā restorāna personālam par izvēlēto ēdienu un to, kā tas ir gatavots, un palūdz veikt dažas izmaiņas, ja tas ir nepieciešams.

Mēģini izvēlēties maltītes, kas:

  • satur mazāk taukus un īpaši maz piesātināto tauku;
  • satur maizi, graudu produktus (vēlams pilngraudu), dārzeņus (ieskaitot pākšaugus) un / vai augļus;
  • nesatur daudz pievienota cukura.

 

Insulīns un ēšana ārpus ierastās vides

Ēdot svešā vietā, nākas paturēt prātā dažas lietas:

  • maltīti var pasniegt vēlāk nekā esi ieradis, tāpēc, lai izvairītos no hipoglikēmijas, ņem līdzi insulīna injektoru un veic injekciju tikai tad, kad ēdiens jau ir uz galda.
  • noteikti izvēlies maltīti, kas satur pietiekami daudz ogļhidrātu. Ja nepieciešams, palūdz papildu maizi, rīsus, kartupeļus, augļus vai pat augļu sulu;
  • ja esi pasūtījis ēdienu, kas ir lielākā porcijā un satur vairāk ogļhidrātu nekā parasti, varētu būt nepieciešams palielināt maltītes insulīna devu pirms ēšanas. Apspried to vispirms ar savu ārstu vai uztura speciālistu.

 

Ko dzert?

Kad ierodies, palūdz ūdens krūzi ar ledu pirms citu dzērienu pasūtīšanas.

Dzērieni, ko lietot maltītes laikā:

  • ūdens (negāzēts, gāzēts vai soda);
  • mazkaloriju vieglie dzērieni;
  • kafija, tēja, zāļu tēja.

Nedzer augļu sulu (ja vien tev nav nepieciešami papildu ogļhidrāti).

Ja vēlies dzert alkoholu, ierobežo to līdz:

  • vīriešiem – 2 standarta dzērieni dienā;
  • sievietēm – 1 standarta dzēriens dienā.

Viens standarta dzēriens ir 280–330 ml alus, 150–180 ml šampanieša, 30–40 ml viskija vai stipra spirtotā dzēriena vai 100–120 ml sausa sarkanvīna.

Atceries, ka tev ir nepieciešamas vismaz divas bezalkoholiskās dienas nedēļā.

 

Kā sabalansēt ēdiena izvēli?

Turpmāk uzskaitītas idejas veselīgāku ēdienu izvēlei dažāda veida restorānos.

Itāļu virtuve

  • Izvēlies dārzeņu zupu, nevis krēmzupu;
  • izvēlies grilētu zivis vai citas jūras veltes;
  • izvēlies makaronus ar tomātu vai dārzeņu bāzes mērcēm;
  • izvēlies liesu gaļu vai vistu.

Grieķu virtuve

  • Izvēlies mērcītes uz jogurta vai pupiņu bāzes;
  • izvēlies grilētu marinētas gaļas iesmiņu vai Libānas maizi ar salātiem;
  • izvēlies dažādus grieķu virtuves piedāvātos dārzeņu bāzes salātus.

Meksikas virtuve

  • Izvēlies grauzdiņus, enčiladas, burito vai tako;
  • izvēlies mazāk gaļas un vairāk pupiņu;
  • palūdz mazāk siera, krējuma un gvakamoles;
  • palūdz papildu salātus kā pildījumu vai piedevu.

Indijas virtuve

  • Izvēlies cepeškrāsnī ceptu samosu, liesu gaļu / vistu / zivi karija mērcē, garšaugos, garšvielās vai “tandoori”;
  • izvēlies apceptus dārzeņus, tvaicētus rīsus, naan (indiešu maize), čapati, roti;
  • ierobežo karija izvēli, kas ir uz krējuma / kokosriekstu piena / kokosriekstu krēma, rīsu pilau, poori (fritēta plakanmaize) bāzes.

 

Āzijas virtuve (Ķīna, Taizeme, Malaizija)

  • Izvēlies makaronu / dārzeņu zupu;
  • izmēģini tvaicētas nevis ceptas uzkodas;
  • piepildi savu šķīvi ar rīsiem / nūdelēm un dārzeņiem un izmanto gaļu / zivi / vistu kā piedevu;
  • izvēlies tvaicētas, sautētas, apceptas vai grilētas jūras veltes / liesu gaļu / vistu bez ādas;
  • izmēģini sacepumus ar liesu gaļu / zivi / vistu / tofu un dārzeņiem;
  • ierobežo kokosriekstu krēma / piena saturoša ēdiena izvēli
  • ierobežo fritēta ēdiena izvēli.

 

Citi padomi

  • Lūdz, lai galvenais ēdiens ir uzkodu porcijas lielumā;
  • ierobežo krēmveida, fritēta, kraukšķīga, cepta ēdiena izvēli;
  • izmēģini kraukšķīgu rullīti bez sviesta vai margarīna;
  • palūdz, lai jebkura mērce (galvenajam ēdienam / salātiem) tiek pasniegta atsevišķi, lai tu pats vari kontrolēt lietojamo daudzumu;
  • pasūti papildu tvaicētus dārzeņus bez sviesta vai salātus bez mērces, lai varētu sasniegt sāta sajūtu;
  • dalies ar desertu vai lūdz nelielu porciju;
  • izvēlies svaigus augļu salātus vai sorbertu, nevis bagātīgus desertus;
  • uzmanies no ekstrām (piem., sviests ar maizi, čipsi ar pamatēdienu, šokolāde un kafijas krēms pie kafijas);
  • ja maltīte satur maz ogļhidrātu, lūdz papildu maizi;
  • izvēlies salātus, kuru pamatā ir rīsi, makaroni, kartupeļi vai pupiņas, lai iegūtu papildu ogļhidrātus;
  • ja esi pašapkalpošanās restorānā, mēģini nepārēsties. Vispirms sāc ar trim vai četrām izvēlēm, un tad atgriezies, ja joprojām esi izsalcis;
  • izvēlies ēdienus, kas satur maz sāli un nepievieno to papildus;
  • ēd lēni un runā daudz!

 

Lai garda maltīte !